Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Enflasyonda ‘eğitim şart’!
Haziran’dan itibaren yönünü yukarı çeviren ve özellikle gıda fiyatlarının katkısıyla hızla yükselen yıllık enflasyon, Ağustos’ta piyasa tahminin altında gelen eksi yüzde 0.29’luk aylık değişimin ardından yıllık bazda yüzde 8.79’dan yüzde 8.05’e sert bir gerileme yaptı. Bu eğilimde, bir kez daha gıda kaynaklı gelişmeler önemli rol oynarken, ek olarak giyim grubundaki düşüşler de belirleyici oldu. Ancak enflasyonun daha düşmesinin önüne ise sürpriz bir şekilde eğitim geçti.
Merkez Bankası’na özel okul çelmesi!
Ağustos rakamlarında, özel okulların uyguladığı yüksek fiyat politikalarının Merkez Bankası’nın enflasyona karşı verdiği amansız savaşta Banka’nın ayağına çelme taktığı görülüyor. Eğitim enflasyonu Ağustos’ta aylık bazda yüzde 2.61 ile yüzde 3.44 artan alkollü içecek ve tütünden sonra en yüksek artış kaydeden harcama kalemi olmuş.
Yıllık eğitim enflasyonu ise yüzde 9.18 ile yıllık TÜFE’nin yaklaşık 1 puan üzerinde kaldı. Eğitim harcamaları yüzde 0.06 ile Ağustos ayı genel enflasyonuna konut fiyatlarından sonra en fazla katkı yapan kalem oldu. Konut fiyatlarının enflasyona katkısı ise yüzde 0.07.
Rusya ile anlaşma, gıdayı tekrar yükseltebilir
TÜFE’nin detaylarında gıda enflasyonunu kontrol altına almaya yönelik bazı idari kararlara rağmen Mayıs ve Temmuz arası dönemde özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baskıyla hızla yükselen (lokanta-otel grubu da dâhil) bu gruptaki yıllık enflasyon yüzde 3.8’den yüzde 9.8’e geldikten sonra Ağustos’ta aşağı yönlü bir düzeltme kaydetti.
Bir kez daha özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarının etkili olduğu ve aylık rakamı yüzde 0.40 azalttığı bu gelişmenin ardından gıda grubu yıllık enflasyonu yüzde 6.8’e geriledi. Ekonomistler, gıda fiyatlarındaki oynaklık ve genel yapısal problemler düşünüldüğünde yön konusunda net bir değerlendirme yapmanın güç olduğunu, buna karşın Rusya’ya gıda ihracatının başlamasıyla önümüzdeki dönemde fiyatların yeniden baskı altında kalabileceği değerlendirmesinde bulunuyor.
Öte yandan mevsimsel etkilerle gerileyen giyim grubu fiyatları aylık yüzde 4.7 gerileyerek enflasyonu 0.3 puan düşürdü. Ancak bu grupta yeni sezonun açılması ile birlikte Ekim-Kasım ayında önemli yükselişler bekleniyor.
Faiz indiriminde mola verilebilir mi?
Ekonomistler, para politikası cephesinde, öngörülenden iyi gelen ağustos rakamının beklenti anketine olumlu yansıyabileceğini, ancak, hem çekirdek enflasyon rakamlarının hedeflenen enflasyona göre yüksek seyretmesi hem de enflasyon momentumundaki bozulmanın Merkez Bankası’nın sıradaki toplantıdaki olası faiz indiriminde ihtiyatlı olmasına neden olabileceğini belirtiyor.
Ara
Cevapla }}}}
Teşekkür verenler:
Teşekkür verenler:
Teşekkür verenler:
Teşekkür verenler:

Hızlı Menü:

Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping